8 tips till nybörjaren

Har du svårt att träna regelbundet? Då är långdistanslöparen Lisa Blommés 8 tips något för dig!

1. Sätt upp ett mål med din träning

Att skaffa sig ett mål med sin träning kan vara en bra idé om man känner att det är svårt att motivera sig till att träna.

Bestäm dig för vilket ditt mål ska vara och gör därefter upp en plan i vilken du identifierar flera små delmål.

Delmål kan vara allt från antal träningspass per vecka till att genomföra andra kortare lopp; det beror helt på vilket mål du satt upp. Tänk på att vara ärlig mot dig själv bara; var realistisk och ta hänsyn till hur ditt liv ser ut och var du står just nu. Då är chanserna att lyckas betydligt större.

Ett bra tips är att involvera andra i dina planer. Då blir det svårare att smita undan, samtidigt som andra kanske tar mer hänsyn till de val du gör (som annars kan verkar konstiga).

2. ”Tvinga” dig att prioritera träningen

Har man lärt sig att älska någonting, spelar det ingen roll hur pressat ens schema är, det går alltid att finna lite tid till favoritsysselsättningen.

Med andra ord kanske det inte alltid är tidsbrist som får oss att missa träningen, utan snarare det faktum att träningen inte ligger jättehögt på prioriteringslistan (en stund i tv-soffan med ett glas rödvin har kanske högre prioritet…).

I början kan det säkert vara så att du alltså måste forcera dig själv ut genom dörren, men med tiden kommer det förhoppningsvis att ändra sig och du drivs av en längtan att komma ut och få röra lite på dig.

3. Sunt förnuft

Känner man att det blir för mycket att jogga/springa hela den angivna tiden får man självklart ta promenadpauser. Det viktiga (åtminstone till en början) är tiden som du är ute! Var noga med att anpassa programmet till din egen förmåga.

Våga känna efter, men våga också vara lite tuff mot dig själv! Orkar du mer än vad schemat anger – ånga vidare! Sunt förnuft och en bra balansgång är nyckeln till framgång.

4. När motivationen tryter

Det kommer att komma dagar, kanske till och med veckor i ditt nya aktivare liv då din inspiration tryter, motivationen ebbat ut och din entusiasm är ett minne blott. Det är helt normalt. Man får vara beredd på bakslag lite då och då – det genomsyrar allt vi tar oss för, även träningen. Var medveten om det, och fortsätt att kämpa men belöna dig själv lite extra för varje genomfört pass under dessa perioder.

5. All träning är bra

Efter några månader kommer dina framsteg inte vara lika tydliga, fitnesskurvan går tyvärr inte linjärt uppåt förevigt. Men, kom då ihåg att även de dåliga rundorna kan göra en hel del nytta.

6. Investera i bra skor

Löpning torde vara en relativt enkel sport, men man kan införskaffa precis hur mycket onödiga saker som helst. Det finns en viktig attiralj dock; skorna. Här är de ofta väl investerade pengar att satsa en hundralapp eller två extra. Viktigast av allt är dock att komma ihåg att byta skor efter ca. 75-100mil (max 2 år). Spring aldrig i utslitna skor. Såväl stabilitet som stötdämpning försämras rejält.

7. Morgonjogg

Det är inte alltid så lätt att ge sig ut på en joggingtur på morgonen, men lyckas man släpa sig ut brukar man känna sig piggare och fräschare under resten av dagen (gäller kanske inte om man har problem med eftersvettningar…).

För att underlätta på morgonkvisten; ha allting framlagt. På så vis behöver man inte slänga bort massa dyrbara minuter med att leta efter någon attiralj som ens morgonsega hjärna ändå inte kan klura ut vart den tagit vägen.

8. Spring med kompisar

Ett relativt säkert kort för att hålla kontinuitet i träningen är att slå sig samman med en eller helst ett par kompisar. Bestämmer man att man ska springa tillsammans och man vet att någon står och väntar på en blir det mycket svårare att avstå, samtidigt som det oftast är roligare med lite sällskap.